U Bosni i Hercegovini veliki broj djece odrasta bez adekvatnog roditeljskog staranja, koja usljed nemogućnosti života u vlastitoj biološkoj porodici budu smještena u ustanove socijalne zaštite. Jedan od najboljih načina da se ovoj posebno osjetljivoj i ranjivoj populaciji pruži zaštita, ljubav i podrška jeste hraniteljstvo.
Hraniteljstvo predstavlja oblik zaštite izvan vlastite porodice kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava odgovarajući porodični smještaj i zaštita.
Porodice koje imaju želju i uslove da pomognu djetetu bez roditeljskog staranja treba da podnesu zahtjev za prijem djeteta u hraniteljstvo u JU Centar za socijalni rad Cazin. Stručni tim centra uradit će procjenu podobnosti zainteresovanih porodica, a porodice koje zadovolje uslove propisane zakonom dobijaju licencu za obavljanje hraniteljstva. Na osnovu procjene individualnih potreba djeteta i hraniteljske porodice, Centar određuje kojem djetetu odgovara koja hraniteljska porodica.
Lice koje želi biti hranitelj mora da bude:
-punoljetni državljanin BiH sa prebivalištem u Federaciji BiH,
-mora imati poslovnu i zdravstvenu sposobnost,
-završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje,
-dokaz da članovi hraniteljske porodice nemaju neizmirenih poreskih obaveza,
-kompetencije za zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba prema stručnoj procjeni centra,
-stambene i materijalne uvjete za obavljanje hraniteljstva.
Vrlo često građani miješaju hraniteljstvo sa usvojenjem, međutim hraniteljstvo nije isto što i usvojenje. Za razliku od usvojenja kod kojeg se stvara veza koja je jednaka onoj koja postoji između roditelja i djece, hraniteljstvo predstavlja privremeni oblik zaštite djeteta sve dok se za to dijete ne obezbijedi još bolji oblik brige.
Za više informacija o hraniteljstvu možete nas kontaktirati na broj 037/316-745 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

DJELATNOST

PREUZMI ZAHTJEV

ZAŠTITA DJECE

ZAŠTITA ODRASLIH

ZAŠTITA PORODICE

ZAŠTITA LICA S DUŠEVNIM SMETNJAMA

CIVILNE ŽRTVE RATA

ZAŠTITA PORODILJA

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

MATERIJALNE POMOĆI